• Ma-Di-Wo: Boomgaard 213 C 2771 PD Boskoop
  • Do-Vrij: Parklaan 8 2771 GB Boskoop
  • Spreekuur volgens afspraak

Veranderen makkelijk…

Stel je wilt afvallen, of betere bloedsuikers. Je googelt informatie bij elkaar en gaat aan de slag. En hop, je valt af, en je bloedsuikers dalen. Enthousiast en blij deel je je succes met iedereen die het wil horen.

Was het maar zo makkelijk. In de praktijk kost het allemaal wat meer moeite. Want al weet je hoe iets moet, dan lukt het nog niet altijd om dat ook te doen.

Wat helpt is om te weten hoe veranderen gaat. Op mijn spreekuur bespreek ik hoe je iets nieuws leert. Want als je je eetpatroon wilt veranderen leer je een nieuw eetpatroon aan. En iets nieuws leren gaat (meestal) volgens de volgende fasen.

Onbewust onbekwaam

Je hebt geen idee dat je iets niet kan. Anders eten om je bloedsuiker of gewicht te verlagen? Geen idee dat dat kan. En ook geen idee hoe dat moet.

Zoals Spaans praten. Als kind weet je niet dat ze in Spanje Spaans praten. En dat je dat kan leren. En als je zelf niet naar Spanje op vakantie gaat, maakt het niet uit dat ze daar Spaans praten.  

De volgende fase is Bewust onbekwaam

Je weet dat je anders kan eten om je gewicht of cholesterol te verlagen. Alleen weet je nog niet hoe je dat kan doen. Je bent Bewust dat je iets niet kan.

Als je op vakantie gaat naar Spanje en je merkt je de Spanjaarden niet kan verstaan, dan ben je je bewust dat je geen Spaans praat.

De fase die volgt is Bewust Bekwaam. Dit is de oefen-fase.

Je heb gegoogeld en wil 1x per week vis eten en minder zoet eten (minder koekjes). Dan komt het moment om te gaan oefenen. 1x per week maak je vis klaar en je oefent met verschillende kruiden en specerijen. Net zo lang tot je een lekkere maaltijd met vis kan klaarmaken.

Als je naar Spanje gaat ga je op een cursus Spaans. Je oefent de woordjes en leert elke week wat bij. En als je het jaar daarna naar Spanje gaat kan je de lokale bevolking een beetje verstaan.

Gemiddeld duurt deze fase 3-6 maanden

In de laatste fase ben je Onbewust Bekwaam.

Zonder er over na te denken eet je 1x per week vis, neem je overdag geen koekjes en in de avond een klein koekje. Je bloedsuiker en gewicht zijn lager en je voelt je goed.

Zo ook in Spanje. Je hebt geoefend en kan een gesprek voeren. Je kan Spaans zonder er over na te denken. (en als je langere tijd niet in Spanje komt, heb je een opfris-cursus nodig).

Iets nieuws leren gaat makkelijker met hulp en positieve aanmoediging. Samen bespreken we wat je successen zijn en waar je meer oefening nodig hebt. Je bent welkom in de praktijk!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*