Hoeveel kan ik afvallen?

Nu de lente er bijna aankomt tijd voor een vraag die ik bijna dagelijks op mijn spreekuur hoor: Hoeveel kan ik afvallen? Of hoe snel kan ik afvallen? Want mijn buurvrouw / vriend of vriendin heeft een superdieet en die valt 5 kilo af per week.

Het antwoord op de vraag “hoeveel kan ik afvallen” is niet zo simpel als het lijkt. Zeker niet als je een emotie-eter bent. Welke zaken spelen mee?

Lichamelijk: Hoe meer spieren je hebt hoe sneller je afvalt. Hoe dat werkt: In rust gebruiken spieren meer energie dan vetweefsel. Heb je meer spieren dan verbruik je meer energie en val je sneller af. Mannen hebben van nature meer spieren dan vrouwen, vandaar dat mannen in het algemeen sneller afvallen dan vrouwen.
Na je 40e levensjaar daalt de hoeveelheid spiermassa bij iedereen. Dus als je ouder wordt, gaat het afvallen langzamer. Bewegen helpt om een grotere spiermassa te krijgen, en om meer calorieën te verbranden.

Eten: Als je in je eetpatroon veel suiker- en vetrijke producten eet, en je vermindert dat zal je sneller afvallen dan als je een eetpatroon hebt waar veel minder aan te veranderen is.
En dan het snacken en snaaien, de eetbuien. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid calorieën die je eet tijdens een eetbui:
een gemiddelde zak chips (225 gram)  = 1200 kCal
1 reep chocolade (100 gram)                 = 540 kCal
3 stroopwafels                                          = 540 kCal en
1 bakje nootjes (175 gram)                    = 1200 kCal

Wil jij van je eetbuien af? Download hier GRATIS 5 Gouden Tips!

Wat eet jij bij een eetbui? En ben je je bewust van het aantal calorieën dat je eet?
Als je per dag 500 kCal minder eet, en je beweging blijft gelijk, dan vallen de meeste mensen een halve tot 1 kilo per week af. Als jij weet hoeveel calorieën jou wwtbui bevat snap je meteen dat minder eetbuien ervoor zorgt dat je gaat afvallen. Makkelijk gezegd, minder eetbuien, zeker niet 1-2-3 gedaan. Bij eetbuien is handig om na te gaan wat de oorzaak is van je eetbui. Vaak zit er een gevoel onder je eetbui. Ken jij jou trigger om te gaan snaaien?

Wil jij (snel) afvallen? Focus op een gezond eetpatroon met voldoende beweging! Streng lijnen LIJKT effectiever, maar werkt helaas averechts.

Meer weten? Download GRATIS 5 gouden tips (met dagmenu)  Met dit dagmenu vallen de meeste mensen 0,5-1 kilo per week af.

Ben jij al gestopt?

Januari is al 3 weken “oud”. Bleu monday achter de rug, de lockdown gaat nog even door en de avondklok is net gestart. En ik hoor in de praktijk de eerste mensen mopperen dat het “dit jaar weer niet is gelukt”. En dan denk ik… Hoezo niet gelukt? We zijn pas 3 weken onderweg? En hoe heb je het de eerste weken aangepakt?
Wat blijkt: Veel van mijn klanten denken niet na over de volgende punten:

Punt 1: Te streng lijnen
Je kent het misschien wel. De Alles of Niets manier. Je neemt je voor om gewoon niet meer te snoepen, nooit meer. En om sneller af te vallen sla je maaltijden over. Dit is voor bijna niemand vol te houden. Je gaat balen dat je zo weinig mag, en staat jezelf toe om toch wat te nemen. En van het een komt het ander, en voor je het weet is het pak koekjes leeg.

Punt 2: Te hoge verwachtingen
Je hebt op de TV een programma gezien waarbij de deelnemers in 1 maand zeker 20 kilo afvallen. En dat wil jij ook. Wat je je niet realiseert is dat de deelnemers geselecteerd worden. Alleen de deelnemers die heel veel eten mogen meedoen.

Punt 3: Geen steun
Je gaat in je eentje aan de slag. Worstelt je door de dag door. Je vergeet een goede vriend of je partner om steun te vragen. (En vergeet niet af te spreken op welke manier je gesteund wilt  worden). Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om te bellen als je het moeilijk hebt. Of ga samen met een buurvrouw wandelen.

Punt 4: Geen helder doel
Ik wil gewoon afvallen klinkt als een mooi doel. Het is alleen niet zo concreet. Makkelijker is om te zeggen: Ik neem door de week een stuk fruit of een schaaltje yoghurt of kwark als tussendoortje. In het weekend neem ik wat lekkers.

Punt 5: Niets gedaan met snoep en snaaibuien.
Stiekem weet je dat je overdag best gezond eet. Door die rottige eetbuien die je opeens overvallen krijg je meer calorieën binnen dan je wilt. Je weet dat dit de oorzaak is van je overgewicht… Maar hoe kom je er af. Gewoon zeggen “Ik snoep niet meer” werkt kennelijk niet….


Denk jij nu: Hmmmm ik kan zeker wat van deze punten anders doen…
Doe dan mee met de quick Start. In 5 dagen zet jij de eerste stappen om te stoppen met snaaien. We kijken naar wat je wilt bereiken. Wat gezond eten is en wat je wel mag eten. Je leert hoe snaaibuien ontstaan, we staan stil bij je gevoel. Je ontdekt wat jij verstopt onder eten. En natuurlijk leer je wat je anders kan doen als je wilt snaaien.
Hoe gaat dit:
Je krijgt 5 dagen een mail met een link naar het werkboek en de uitleg video. Die kijk je wanneer het jou uitkomt. Vragen kan je mailen of stellen in de facebook groep.

Meer informatie? Klik op deze link

Kerst inkopen

Een veel besproken onderwerp in december. Wat eet jij met de kerst? En heb je de boodschappen al in huis? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel koopt… Want eerlijk is eerlijk… Te veel in huis zorgt sneller voor emotie-eten, snacken en snaaien.

Ken jij de supermarkt verleidingen? De supermarkt is er op gemaakt om mij zoveel mogelijk te verleiden om te kopen. Want hoe meer ik koop, hoe meer winst de supermarkt heeft. Het liefst heb ik niet te veel eten in huis. Natuurlijk wel genoeg. Maar niet te veel. Want als ik veel eten en lekkers in huis heb eet ik automatisch meer. Werkt dat ook zo voor jou? Dat je meer eet als je meer in huis hebt? En trap jij in de verleiding?
Mijn mantra om niet in de verleidingen te stappen is de volgende: “Ik word rijker dan de supermarkt”. Heb jij ook een mantra die je gebruikt? Of werkt een boodschappenlijstje prima voor jou?

Voor mijn kerstbrunch zet ik het volgende op mijn boodschappenlijst:
Halfvolle yoghurt, noten, fruit
Voorheen at ik met de kinderen een ontbijt, zo rond 8.30-9.00 uur. Nu met opgroeiende jongemannen in huis maken we er een brunch van. Zelf ben ik vaak eerder wakker en neem ik alvast wat yoghurt met noten of fruit. Daarna een ommetje door de buurt.
Rond 11.00-12.00 uur is er keuze op tafel uit het volgende:

Mijn brunch-lijst:

Afbakbolletjes. Hiervoor kies ik de kleine bolletjes. Met kleine bolletjes kan je er een aantal eten. Makkelijker dan de grote bollen.Beleg: Rosbief, rookvlees met gekookt ei, ham, selleriesalade, stukje brie. Ik kies bewust niet te veel beleg. Te veel inkopen is te veel eten.Zoet beleg heb ik altijd in huis. Ik laat me verleiden door kersthagelslag te kopen.RoomboterKerststol, de echte bij de bakker vandaan. Die geeft zo’n fijn kerst-gevoelFruitsalade. Kant en klaar, of als ik meer tijd heb koop ik 1 peer, 1 kiwi, bakje aardbeien, druiven en een appel.Beschuit en blauwe muisjes. Er is tenslotte een kindje geboren.Thee en koffieVruchtensap, dat neem ik ook bij speciale gelegenheden. Ik koop een halve liter, zodat het niet te veel is.  
In de loop van de middag op visite bij mijn ouders. En dan het diner. Gourmet is bij ons favoriet. Makkelijk, en ik hoef niet in de keuken te staan.

Mijn gourmet-booschappen lijstje:
Vlees, vis, kip, vegetarisch: 300-400 gram per persoon. Komen er grote eters, neem dan iets meer vlees, komen er kleine eters, neem dan iets minder.
Groenten, Wil ik makkelijk dan neem ik een pakket soepgroenten. Anders zelf papika, ui, champignons, courgette en prei snijden.
Bak en braad. Ik neem een flesje, knoeit niet en goede vetten voor het cholesterol

Zelf hou ik van vis, dat neem ik ook mee. Soms zalm, soms een witte vis, net waar ik trek in heb.
Stokbrood en kruidenboter. Hier eet ik zelf niet zo veel van. Mijn mannen wel.

Ik zorg altijd voor salade erbij. IJsbergsla met gerookte kip, mango en een dressing. Lekker, en zorgt ervoor dat ik meer groente eet.
Deze boodschappenlijst en mijn mantra helpt mij om slim boodschappen te doen. Minder lekkers in huis is minder eetbuien en minder kerstkilo’s!  Veel plezier met jouw boodschappen!

Slim Sint Snoepen. Jij ook?

Slim Sint Snoepen

Sinterklaas kwam gisteren aan in Nederland. Ken jij dat gevoel nog? De spanning of de boot echt wel komt? De problemen op de boot, van kadootjes die in het water vallen, pepernoten met te veel zout, chocoladeletters die in de verkeerde doosjes zitten, en dit jaar het kolen tekort. Ik hoop dat ze op tijd een oplossing vinden…

En dan komt de sint aan. Juichend op de kade, veel pieten, met strooigoed. Helaas gooit Corona dit jaar roet in het eten, en zijn de kades leeg. De sint in mijn dorp is creatief en gaat video bellen met de kinderen.
En dan de spannende, geheimzinnige tijd. Als kind, komt er wat in mijn schoen? en hoe weet Sint precies wat ik leuk vind? Daarna het meedoen met de grote mensen. En het geheim bewaren voor de kleine kinderen. Hoe heerlijk vond ik deze tijd als kind. Spannend en leuk tegelijk.
Hoe zijn jouw herinneringen aan deze tijd?

En hoe ervaar jij sint nu je volwassen bent?

Geniet je van de dagen, of ervaar je vooral stress? Zijn de kadootjes op tijd? Verstop ik ze goed genoeg? Wat doen we met de familie? En misschien ervaar je ook stress over wat je gaat eten. En hoe zorg je dat je niet te veel aankomt in december…

Het Slimme Sint Snoep Plan:

Als jij wilt genieten van lekkers en niet te veel wilt eten:

  • Bedenk met hoeveel mensen je sinterklaas viert.
  • Doe je boodschappen Slim. 3 boterletters en 3 stukken gevulde speculaas kopen als je met 5 personen sinterklaas viert is een beetje veel.
  • Doe na het eten boodschappen. Als je trek hebt is het bijna onmogelijk om de verleidingen in de supermarkt te weerstaan.
  • Snij de boterletter of gevulde speculaas in verschillend formaat stukken. Zo kan je kiezen of je een klein of een groter stuk neemt.
  • Let op de kruidnootjes. Een mega-grote zak is misschien goedkoper, maar wie eet de meeste kruidnootjes op?
  • Maak op 5 december een “snoep-bord”. Leg naast kruidnootjes ook druiven, stukjes mandarijn, kleine tomaatjes en komkommer klaar. Zo kan je verschillende dingen eten.
  • Hou rekening met wat je krijgt. Zo krijg ik op mijn werk altijd een speculaas-pop. Die koop ik niet zelf. Dubbel is niet slim.
  • Geef weg wat je over hebt.

Meer weten? Volg Diëtistenpraktijk Boskoop op facebook. En deel je slimme sint- tips!

Veranderen makkelijk…

Stel je wilt afvallen, of betere bloedsuikers. Je googelt informatie bij elkaar en gaat aan de slag. En hop, je valt af, en je bloedsuikers dalen. Enthousiast en blij deel je je succes met iedereen die het wil horen.

Was het maar zo makkelijk. In de praktijk kost het allemaal wat meer moeite. Want al weet je hoe iets moet, dan lukt het nog niet altijd om dat ook te doen.

Wat helpt is om te weten hoe veranderen gaat. Op mijn spreekuur bespreek ik hoe je iets nieuws leert. Want als je je eetpatroon wilt veranderen leer je een nieuw eetpatroon aan. En iets nieuws leren gaat (meestal) volgens de volgende fasen.

Onbewust onbekwaam

Je hebt geen idee dat je iets niet kan. Anders eten om je bloedsuiker of gewicht te verlagen? Geen idee dat dat kan. En ook geen idee hoe dat moet.

Zoals Spaans praten. Als kind weet je niet dat ze in Spanje Spaans praten. En dat je dat kan leren. En als je zelf niet naar Spanje op vakantie gaat, maakt het niet uit dat ze daar Spaans praten.  

De volgende fase is Bewust onbekwaam

Je weet dat je anders kan eten om je gewicht of cholesterol te verlagen. Alleen weet je nog niet hoe je dat kan doen. Je bent Bewust dat je iets niet kan.

Als je op vakantie gaat naar Spanje en je merkt je de Spanjaarden niet kan verstaan, dan ben je je bewust dat je geen Spaans praat.

De fase die volgt is Bewust Bekwaam. Dit is de oefen-fase.

Je heb gegoogeld en wil 1x per week vis eten en minder zoet eten (minder koekjes). Dan komt het moment om te gaan oefenen. 1x per week maak je vis klaar en je oefent met verschillende kruiden en specerijen. Net zo lang tot je een lekkere maaltijd met vis kan klaarmaken.

Als je naar Spanje gaat ga je op een cursus Spaans. Je oefent de woordjes en leert elke week wat bij. En als je het jaar daarna naar Spanje gaat kan je de lokale bevolking een beetje verstaan.

Gemiddeld duurt deze fase 3-6 maanden

In de laatste fase ben je Onbewust Bekwaam.

Zonder er over na te denken eet je 1x per week vis, neem je overdag geen koekjes en in de avond een klein koekje. Je bloedsuiker en gewicht zijn lager en je voelt je goed.

Zo ook in Spanje. Je hebt geoefend en kan een gesprek voeren. Je kan Spaans zonder er over na te denken. (en als je langere tijd niet in Spanje komt, heb je een opfris-cursus nodig).

Iets nieuws leren gaat makkelijker met hulp en positieve aanmoediging. Samen bespreken we wat je successen zijn en waar je meer oefening nodig hebt. Je bent welkom in de praktijk!