• Ma-Di-Wo: Boomgaard 213 C 2771 PD Boskoop
  • Do-Vrij: Parklaan 8 2771 GB Boskoop
  • Spreekuur volgens afspraak

Hoeveel kan ik afvallen?

Nu de lente er bijna aankomt tijd voor een vraag die ik bijna dagelijks op mijn spreekuur hoor: Hoeveel kan ik afvallen? Of hoe snel kan ik afvallen? Want mijn buurvrouw / vriend of vriendin heeft een superdieet en die valt 5 kilo af per week.

Het antwoord op de vraag “hoeveel kan ik afvallen” is niet zo simpel als het lijkt. Zeker niet als je een emotie-eter bent. Welke zaken spelen mee?

Lichamelijk: Hoe meer spieren je hebt hoe sneller je afvalt. Hoe dat werkt: In rust gebruiken spieren meer energie dan vetweefsel. Heb je meer spieren dan verbruik je meer energie en val je sneller af. Mannen hebben van nature meer spieren dan vrouwen, vandaar dat mannen in het algemeen sneller afvallen dan vrouwen.
Na je 40e levensjaar daalt de hoeveelheid spiermassa bij iedereen. Dus als je ouder wordt, gaat het afvallen langzamer. Bewegen helpt om een grotere spiermassa te krijgen, en om meer calorieën te verbranden.

Eten: Als je in je eetpatroon veel suiker- en vetrijke producten eet, en je vermindert dat zal je sneller afvallen dan als je een eetpatroon hebt waar veel minder aan te veranderen is.
En dan het snacken en snaaien, de eetbuien. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid calorieën die je eet tijdens een eetbui:
een gemiddelde zak chips (225 gram)  = 1200 kCal
1 reep chocolade (100 gram)                 = 540 kCal
3 stroopwafels                                          = 540 kCal en
1 bakje nootjes (175 gram)                    = 1200 kCal

Wil jij van je eetbuien af? Download hier GRATIS 5 Gouden Tips!

Wat eet jij bij een eetbui? En ben je je bewust van het aantal calorieën dat je eet?
Als je per dag 500 kCal minder eet, en je beweging blijft gelijk, dan vallen de meeste mensen een halve tot 1 kilo per week af. Als jij weet hoeveel calorieën jou wwtbui bevat snap je meteen dat minder eetbuien ervoor zorgt dat je gaat afvallen. Makkelijk gezegd, minder eetbuien, zeker niet 1-2-3 gedaan. Bij eetbuien is handig om na te gaan wat de oorzaak is van je eetbui. Vaak zit er een gevoel onder je eetbui. Ken jij jou trigger om te gaan snaaien?

Wil jij (snel) afvallen? Focus op een gezond eetpatroon met voldoende beweging! Streng lijnen LIJKT effectiever, maar werkt helaas averechts.

Meer weten? Download GRATIS 5 gouden tips (met dagmenu)  Met dit dagmenu vallen de meeste mensen 0,5-1 kilo per week af.